Szegedi ügyvéd

Külföldre települő szülők figyelmébe

Egyre többen települnek ki, de csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy az Európai Unió és számos más állam szabályai szerint a kiköltözéssel az új ország joghatósága alá kerülnek. Az életvitelszerű külföldi tartózkodást választó szülők közül bizony kevesen gondolnak bele abba, hogy a család kiköltözése esetén kiskorú gyermekkel csak mindkét szülő egyetértése esetén lehet visszajönni Magyarországra. Aki ezt megszegi, és mégis hazajön, az akár hat héten belül ismét külföldön találja magát a hágai gyermekelviteli egyezmény alapján, ráadásul sok helyen ilyenkor büntetőeljárás is indul a „gyerekrablás” miatt.

Természetesen a legfontosabb a család egységének megőrzése, de javasolható a kitelepülő szülők számára -hiszen senki nem tudhatja előre mikor kerül a kapcsolat megszakadását eredményező élethelyzetbe-, hogy a fenti probléma megelőzése érdekében a kitelepülés előtt szerződést írnak a felek arról, hogy fenntartják a magyar állam joghatóságát és rögzítik, hogy a magyar jogszabályokat tekintik magukra nézve kötelezőnek.
Ez a megállapodás természtesen csak arra az esetre méltányos legalább az egyik szülő számára, ha a kapcsolat megromlása esetén Magyarországon képzeli el az ő és a gyermekei jövőjét. Abban -a szintén előforduló esetben- ha mindkét szülő és a gyermekek is életük minden területén beilleszkednek külföldön, nincs szükség a magyar joghatóságot rögzítő okiratra, hiszen ebbben az esetben mindkét szülő számára méltányos, elfogadható, és a jövőképével összeegyeztethető jogi helyzet a külföldi joghatóság hatálya alá vetni magát.

vissza